Afhankelijk van de opdrachtgever en het vraagstuk vervult de veiligheidskundige verschillende rollen op het gebied van begeleiding en advies:
Het spreekt voor zich dat risicovolle werkzaamheden gevaren met zich meebrengen. Denk aan het werken op hoogte, met gevaarlijke stoffen, hoge temperaturen, gevaarlijke apparatuur of met hoogspanning. Grote bedrijven hebben vaak speciale veiligheidsmedewerkers aangesteld die zich dag-in-dag-uit bezig houden met het bevorderen van de veiligheid op de werkplek. Ter ondersteuning daarvan zijn door branches of overkoepelde organisaties zelf normen of standaarden ontwikkeld over hoe je in bepaalde omstandigheden dient te werken, zogenoemde veiligheidsprotocollen.
Veiligheidscultuur
Als we het hebben over veiligheidscultuur, dan gaat het om in hoeverre medewerkers zich daadwerkelijk aan die protocollen houden en de eigen bijdrage aan een veilige werkomgeving. Er wordt vooral gelet op houding en gedrag. Cultuur is een abstract begrip en moeilijk meetbaar. Om veiligheidscultuur toch in kaart te kunnen brengen heeft ProRail jaren geleden de Safety Culture Ladder ontwikkeld (voorheen ‘de Veiligheidsladder’) en overgedragen aan NEN. Een systeem dat bedoeld is om veiligheidscultuur te kunnen meten om daardoor ook te kunnen herkennen waar de verbeterpunten liggen.
De Safety Culture Ladder (SCL) is een instrument om veiligheidsbewustzijn, houding en gedrag in bedrijven te meten. Hierbij wordt de nadruk op de veiligheidscultuur gelegd. De SCL is bedoeld om bedrijven en hun leveranciers te stimuleren om bewust veilig te werken. Hoe hoger het veiligheidsbewustzijn is in een organisatie, hoe hoger de toegekende laddertrede. De SCL is toepasbaar in alle sectoren. De SCL focust op het daadwerkelijke gedrag van de werknemers op het gebied van houding en gedrag. Er wordt specifiek gekeken naar bedrijfscultuur en belicht daarom andere aspecten dan systemen als ISO 45001 en VCA. Daarnaast wordt een SCL certificaat steeds vaker vereist bij aanbestedingen en opdrachten voor (inter)nationale leveranciers.
De veiligheidscultuur heeft direct invloed op het aantal bedrijfsongevallen. De SCL focust op de volgende aspecten:
De intrinsieke motivatie van medewerkers om zelf veilig te willen werken;
De bereidheid om, wanneer medewerkers een onveilige situatie zien, dit kenbaar te maken;
De mate waarin de organisatie openheid/bespreekbaarheid creëert rondom veiligheid;
De mate waarin veiligheid als onderwerp gedragen wordt in de gehele organisatie;
De mate van pro activiteit rondom veiligheid: acteert men pas wanneer iets gebeurt, of onderneemt men preventief actie.
Meewerken aan een effectievere en flexibelere manier van werken waarbij expertise op veiligheidsgebied wordt gevraagd
Ondersteunen en begeleiden van veiligheids gerelateerde inspecties en audits (intern en extern)
Op operationeel/tactisch niveau bijdragen aan een proactieve (veiligheids-) cultuur en dit in het dagelijkse werk van de organisatieonderdelen en onszelf te integreren.
Optimaliseer uw management ten behoeve van de gezondheid en veiligheid op het werk met de nieuwe ISO 45001-norm
Waarborging en handhaving van de veiligheid en gezondheid op de werkvloer ten behoeve van gemotiveerde en productieve werkprocessen zijn voor werkgevers net zo belangrijk als voor werknemers. De nieuwe ISO 45001-norm voor management van gezondheid en veiligheid op het werk is de vervanging van OHSAS 18001, de eerdere norm voor gezondheid en veiligheid op het werk en zal het gevaar van schade aan gezondheid en ongevallen op de werkplek minimaliseren. BS OHSAS 18001 is destijds ontwikkeld door het BSI (British Standards Institution) en vormt de basis voor de nieuwe ISO 45001-norm. De ‘projectcommissie PC 283’ van de International Standards Organisation (ISO) ontving in maart 2013 een voorstel van de BSI (British Standards Institution) voor de nieuwe internationale norm, die nu is gepubliceerd op 12 maart 2018.
Standaardisatie dankzij de overkoepelende High Level Structure
De focus van de nieuwe standaard ligt bij de preventieve bescherming van werknemers en grotere betrokkenheid van het managementteam. Dankzij de opzet van de norm kan deze eenvoudig worden geïntegreerd in geïmplementeerde managementsystemen en ongeacht de omvang van de organisatie worden toegepast.
ISO 45001 bevat onder meer de volgende wijzigingen ten opzichte van OHSAS:
Dankzij de High Level Structure (HLS) met zijn uniforme structuur, definities en terminologie wordt de integratie in andere managementsystemen (bijv. ISO 9001 en ISO 14001 ) vergemakkelijkt
Sterkere focus op de context van de organisatie en het herkennen van risico's
Er wordt ook rekening gehouden met mensen die niet in vaste dienst zijn, zoals onderaannemers en toeleveranciers
Richtlijnen voor de naleving van wet- en regelgeving in alle fases van de PDCA-cyclus
Sterkere betrokkenheid op het hoogste managementniveau
NEN-EN-ISO 9001 specificeert eisen voor een kwaliteitsmanagementsysteem van een organisatie die:
Met ruim 1,5 miljoen gediplomeerde professionals en 15.000 gecertificeerde bedrijven is VCA al meer dan 25 jaar de standaard in veiligheid, gezond en duurzaam werken. VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers. Met een VCA-diploma of certificaat legt u de basis om iedere dag weer veilig en gezond aan de slag te gaan.
Een goede risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E) is één van de vele voortvloeisels uit de Arbowet. Het opstellen van een RI&E is verplicht. Maar dat niet alleen. De RI&E dient vergezeld te zijn van een plan van aanpak (PVA). Samen zorgen deze instrumenten voor kennis, controle, beheersing en verbetering.
De RI&E is in het leven geroepen om de gezondheid en veiligheid van werknemers te verbeteren en waarborgen. Het is dan ook geen statisch document, maar een 'levend' document. De RI&E is een schriftelijke vastlegging die doorlopend actueel wordt. Evaluatie is een belangrijk onderdeel. Nieuwe risico’s die zich aandienen worden aan de RI&E toegevoegd, inclusief een beschrijving en plan van aanpak om deze risico’s te beperken en beheersen. Vanzelfsprekend wordt ook ingegaan op wat er gedaan dient te worden wanneer een bepaald scenario zich voordoet.
Wanneer er calamiteiten of ongevallen plaatsvinden, worden deze aan de RI&E toegevoegd. Deze worden geanalyseerd om de kans op herhaling te voorkomen.
Bij de meeste werkzaamheden in en met de bodem, lopen werknemers het risico blootgesteld te worden aan gevaarlijke stoffen. Het gaat onder meer om sanering van vervuilde grond, baggeren, het leggen van kabels en leidingen, funderingswerkzaamheden, reconstructies van wegen en graafwerkzaamheden. Dit werk kan leiden tot blootstelling aan allerlei giftige stoffen zoals asbest, pak’s (polycyclische aromatische koolwaterstoffen) en zware metalen. Ook kan de waterbodem vervuild zijn. Een ander risico vormen niet-gesprongen, conventionele explosieven in de bodem. Het gevaar bestaat dat deze bij de uitvoering van de werkzaamheden exploderen.
Gevaarlijke stoffen komen voor in de bodem op vervuilde locaties en op locaties waar in het verleden ambachtelijke en industriële activiteit is geweest. Asbest komt voor op locaties waar gebouwen zijn gesloopt, puin is gestort of verwerkt en wegen en wegfunderingen zijn aangelegd. Niet-gesprongen explosieven kunnen bijvoorbeeld in de bodem zitten van terreinen die tijdens de Tweede Wereldoorlog doelwit waren van bombardementen zoals havengebieden, bruggen, spoorwegen, luchthavens.
De BRL 7000 wordt ook wel BRL SIKB 7000 genoemd en staat voor beoordelingsrichtlijn 7000. Onder deze BRL valt de uitvoering van alle waterbodemingrepen en (water)bodemsaneringen, volgens de Wet bodemsanering en de Wet milieubeheer. De BRL 7000 is bedoeld om de sanering kwalitatief en veilig te laten verlopen.
Het gaat hierbij om de volgende protocollen voor verontreinigde grond en bodemwater:
Goossens Projectbegeleidingen helpt u graag bij het vinden van antwoorden.